Nathalie Dekkers

In de zomer van 2020 werd er vanwege het coronavirus niet of nauwelijks gevlogen. Op Facebook probeerden KLM-collega’s steun bij elkaar te vinden door gevoelens te delen, of door vrolijke filmpjes te posten. Bijvoorbeeld de ‘Don’t Rush’ filmpjes, waarin verschillende airline crews te zien waren in dagelijkse kleding en daarna in uniform. Dit bracht mij op een idee. Ik wilde een portret maken van mijn KLM-collega’s, tweeluiken van uit en thuis. Op Facebook vroeg ik voorzichtig of er animo voor zou zijn. Nooit gedacht dat er zo veel positieve reacties op mijn vraag zouden komen. Van mensen die KLM (al dan niet vrijwillig) zouden verlaten, maar ook van collega’s die blijven.

In het begin fotografeerde ik bij mij thuis, maar inmiddels heb ik een studio op een leuke locatie in Haarlem. Het was heel bijzonder om mijn collega’s op deze manier vast te mogen leggen. Tijdens het fotograferen ontstonden vaak openhartige gesprekken. 

Dit boek is een eerbetoon aan alle collega’s. Een mooie diversiteit van mensen. In uniform een eenheid, één familie. Maar allemaal met een eigen verhaal en persoonlijkheid. Wat voor iemand ‘uit’ is en wat ‘thuis’, laat ik in het midden. Zoals de Engelsen zeggen: Home is where the heart is.

Veel kijk- en leesplezier.

Nathalie

Nathalie Dekkers (1972) is in 1998 afgestudeerd aan de Vrije Universiteit in Amsterdam in arbeids- en organisatiepsychologie. Ze fotografeert al haar hele leven en sinds 2020 doet ze dit professioneel. Nathalie werkt bijna twintig jaar met veel plezier bij KLM, momenteel als tweebander.